VMWorld Congres

Xiphos op het VMworldcongres

De eerste week van november stond voor mij in het teken van de Europese versie van VMworld in Barcelona. Een 4-daags congres georganiseerd door VMware. Dit congres kent ruim 12.000 bezoekers uit meer dan 100 landen en biedt de mogelijkheid kennis te maken met nieuwe technologieën en innovaties, om inzichten te verkrijgen én om te netwerken. Tijdens VMworld kon worden deelgenomen aan bijna 600 kennissessies door specialisten, architecten en managers.

Met een delegatie van 6 collega’s hebben we 4 dagen lang sessies bijgewoond, ervaringen uitgewisseld, de metro van Barcelona ontdekt en elkaar beter leren kennen tijdens diners georganiseerd door VMware partners.

Tijdens VMworld kon je o.a. deelnemen aan interessante break-out sessies en keynotes, de Solution Exchange bezoeken, Hands-On Labs uitvoeren, examen doen tegen gereduceerd tarief of even chillen en je apparatuur opladen bij de recharge bar.

Dit jaar werd de VMworld Challenge geïntroduceerd, door activiteiten uit te voeren kon er ‘swag’ worden verdiend. Door het deelnemen aan kennissessies of na een gesprek op de solution exchange werd je badge gescand en kon je diverse goodies verdienen.

De break-out sessies en Keynote aankondigingen gingen o.a. over de digitale transformatie, public, private en hybride cloud oplossingen, Workspace One, vSphere Platinum: Secure Infrastructure & Apps, NSX op ACI, Deep dive in vSphere HA en DRS, Performance series en de do’s and don’ts.

Daarnaast was er een Nederlandse Healthcare Breakout. In deze interactieve sessie die werd georganiseerd door VMware Nederland met haar partners werd door ICT architecten van verschillende zorgorganisaties een presentatie gegeven. Academy Het Dorp / Siza sprong er bovenuit door een erg onderhoudende presentatie door het Hoofd Strategie en Innovatie van Siza. Hierin werd de ontwikkeling van IoT voor mensen met een zorgvraag gepresenteerd en hoe deze mensen hun eigen leven kunnen leiden met zorg, technologie en een omgeving die hen ondersteunt.

Overige kennissessies die ik heb bijgewoond en waar ik even kort verslag van wil doen:

Extreme Performance Series: Performance Best Practices
Gebaseerd op casussen van VMware klanten was het doel van deze sessie om inzicht te geven hoe je veel voorkomende performance problemen kunt herkennen en deze op basis van best practice op te lossen.

Introducing vSphere Platinum and vSphere 6.7 Update 1
vSphere Platinum is een nieuwe versie van vSphere in combinatie met AppDefense die volledig geïntegreerde security levert in de hypervisor. Hiermee worden componenten binnen een software-defined datacenter (SDDC) beveiligd door middel van machine learning en analyses van het gedrag van servers.

Update 1 van vSphere 6.7 werd besproken en hierin werden zaken als een upgrade path en de conversie tool voor een externe platform services controller (PSC) aangehaald.

vSphere Clustering Deep Dive: HA and DRS
vSphere HA ondersteunt het hoog beschikbaar maken van virtuele servers door deze samen met ESXi hosts in een cluster onder te brengen. In het geval van het falen van een host wordt de virtuele server herstart (daadwerkelijk gereset) en opgestart op een host die wel bereikbaar is.

vSphere DRS wordt toegepast in een cluster en hiermee kan op basis van een aantal waarden met betrekking tot CPU en geheugen loadbalancing, power management en automatische plaatsing van virtuele servers worden toegepast.

Deze sessie werd door Duncan Epping en Frank Denneman gepresenteerd en in deze sessie werd diep in gegaan op de functionaliteiten HA en DRS, de basics werden overgeslagen.

Een paar topics die aangehaald werden:

  • Optimaliseren van DRS instellingen voor specifieke omgevingen en doelen
  • Loadbalancing op type geheugen
  • DRS algoritme
  • Het lezen van de ESXi host logging in het geval van een HA event

Ensure Maximum Uptime and Performance for Your vCenter Server Appliance
De VMware vCenter Server Appliance is het meest kritische onderdeel van de datacenter infrastructuur. Het monitoren en onderhouden van deze appliance moet hoge prioriteit hebben. In deze sessie werd het gebruik van vimtop uitgelegd. Hoe real-time monitoring ingeregeld kan worden of het loggen van data met scripts om trends waar te kunnen nemen. Er werden voorbeelden gegeven hoe je real-time problemen kunt waarnemen die de performance van de appliance nadelig beïnvloeden of kunnen laten crashen.

VMworld heeft mij nieuwe inzichten en kennis gebracht en kan het zeker elke specialist aanraden die met VMware te maken heeft. Het was een mooie en leerzame week die ik zeker nog eens wil herhalen, misschien wel met enkele Xiphos collega’s?

Oh ja, alle sessies zijn ook On-Demand te vinden op https://videos.vmworld.com/global/2018

Groeten, Ed Muller

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Schuiven naar boven